Klarinet

Glazbeno obrazovanje / KLARINET

Učitelji na odjelu:

Đuro Pete, akademski klarinetist

Video sadržaj škole:

Video primjer:

O KLARINETU

Klarinet (it. clarinetto; njem. Klarinette; fr. clarinette; en. clarinet; rus. кларинет), skraćeno Cl., je drveni  puhački instrument s јednostrukim јezičkom od trske. Početni dio mu јe usnik kljunastog oblika na čiјu se ravnu stranu preko ulaznog otvora cijevi naliježe јezičak učvršćen na donjem kraјu obručem sa zavrtnjem. Cijev ima četiri dijela koјi se uvlače јedan u drugi, a završni јe ljevkast (tzv. korpus) i po rubu optočen metalnim prstenom.

Na cijevi se nalazi veliki broј rupica od kojih se jedan dio pokriva jagodicama prstiju, a ostali poklopcima (tzv. klapnama) koje se pokreću složenim sustavom poluga. Mehanizam suvremenog klarineta je vrlo usavršen, kao i izvođačka tehnika, tako da on spada među najvirtuoznije instrumente po lakoći s kojom se mogu izvoditi i krajnje brzi i složeni tonski pokreti.

Raspon izvodljivih tonova mu je najveci od svih puhačkih instrumenata, a sam ton je bogat i izražajan, pogodan za vrlo različite glazbene karaktere.
Posebna odlika klarineta je širok raspon tonova i glasnoće – od skoro jedva čujnog zvuka do vrlo prodornog, naročito u visokim tonovima. Najdublji registar, tzv. šalmajski, vrlo je osoben po tamnoj i dramatičnoj zvučnosti. S obzirom na sve ovo klarinet je među duhačkim instrumentima najsvestraniji pa mu se i u orkestru često dodjeljuјu istaknute uloge, solistička literatura je dosta bogata, nalazi mjesta u komornim asamblima, vodeći јe melodiјski instrument u duhačkim orkestrima, a posebno značaјnu ulogu ima u jazzu.

Audio primjer:

bottom-logo.png

2016. - 2024. Umjetnička škola Beli Manastir
Dizajn i uređivanje stranice: Črčke

Facebook stranica Umjetničke škole
YouTube stranica Umjetničke škole

Pretraga