Gitara

Glazbeno obrazovanje / GITARA

Učitelji na odjelu:

Goran Jurić, prof. glazbene kulture
Krešimir Arambašić, mag. glazbene pedagogije
Adrien Adam Stojić, prof. glazbene kulture

Video sadržaj škole:

Video primjer:

O GITARI

Gitaru su u Europu donijeli Arapi za vrijeme njihovih osvajanja od 8. do 13. stoljeća odnosno nakon 10. stoljeća kada se u Španjolskoj prvi puta javlja ime gitara. Gitara je žičani instrument s tipično 6 žica, zvuk se proizvodi okidanjem žica desnom rukom dok se pritiskanjem žica uz vrat gitare lijevom rukom mijenja visina tona. Instrument vuče antičke korijene te se koristi u gotovo svim glazbenim stilovima. Najčešći oblici gitare su sa šest žica ali također postoje i sa četiri, sedam, osam, deset i dvanaest žica. Gitara je prepoznata kao jedan od primarnih instrumenata u bluesu, countryu, flamencu, rocku i mnogim oblicima pop glazbe. Također se koristi i kao klasični solo instrument.

VRSTE GITARA

Klasična gitara (6 žica)

Poznata i kao španjolska gitara. Popularna za klasičnu, narodnu i flamenco glazbu.

Akustična gitara (6 ili 12 žica)

Slična je klasičnoj. Popularna za blues, narodnu i rock glazbu.

Elektroakustična gitara

Akustična gitara sa šupljim tijelom i pridodanim piezoelektričnim elementom (češće) ili mikrofonom (rjeđe) koji služi za stvaranje električnog signala.

Poluakustična gitara (obično 6 žica)

Hibrid između akustične i električne gitare. Proizvodi karakterističan topli, meki zvuk. Popularna za jazz i rock glazbu.

Električna gitara (6, 7, 8 ili 12 žica)

Zvuk se pojačava električnim putem pomoću elektromagneta tako da električna gitara za razliku od akustične ima tijelo načinjeno od punog drva. Razvila se u 20. stoljeću i popularizirala kroz blues, rock i heavy metal glazbu.

Audio primjer:

bottom-logo.png

2016. - 2024. Umjetnička škola Beli Manastir
Dizajn i uređivanje stranice: Črčke

Facebook stranica Umjetničke škole
YouTube stranica Umjetničke škole

Pretraga